Terenska obuka u Pirotu

Dana 14.10.2014. godine održana je terenska obuka u Pirotu za poljoprivredne savetodavce iz poljoprivrednih savetodavnih službi iz Zaječara i Pirota. Među učesnicima su bili i Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Slavica Čolić iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

  • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
  • Prikupljanje podataka za 2014. godinu
  • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Savetodavci su imali priliku za diskusiju o rezultatima poslovanja FADN poljoprivrednih gazdinstava. Svi savetodavci koji su prisustvovali obuci posetili su bar po jedno poljoprivredno gazdinstvo i odneli rezultate poljoprivrednim proizvođačima.

Savetodavci iz Zaječara su posetili sva gazdinstva koja prate. Zaključeno je da većina predstavljenih rezultata reprezentuje stvarno stanje na gazdinstvima.

Svi poljoprivredni proizvođači su pokazali interesovanje za rezultate sa svojih gazdinstava i za nastavak učešća u FADN sistemu.

Reakcije na unapređeni softver su bile pozitivne.

Beleženje podataka za 2014. godinu se odvija bez većih problema, a mnogi poljoprivredni proizvođači beleže podatke bez značajnije pomoći savetodavaca.