Obuka na terenu u Smederevu

Dana 21. januara 2015. FADN projektna kancelarija organizovala je sastanak za članove Nacionalne koordinacione grupe, savetodavci iz Poljoprivredne stručne službe u Smederevu i dva poljoprivredna proizvođača iz te oblasti. Članovi Nacionalne koordinacione grupe koji su učestvovali u obuci bili su: Mirjana Bojčevski iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nataša Stanković i Gordana Ćalić iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Rober Radišić iz Instituta za primenu nauke u Poljoprivreda. Savetodavci koji su učestvovali na sastanku su bili  Zoran Nedeljković i Goran Pavlović. Predstavnici FADN kancelarije bili su: Mirjana Mijailović i Vladimir Jovanović.

Glavne teme obuke su bile:

  • Proces prikupljanja podataka za 2014. godinu –česti problemi i greške
  • Dokumenta važna za proces prikupljanja podataka
  • Proces validacije podataka
  • Učešće poljoprivredih proizvođača
  • Proces beleženja podataka- izazovi, problemi, greške

Prvi deo obuke je održan u prostorijama savetodavne službe Smederevo, gde su članovima NKG i savetodavcima predstavljena glavna pitanja u vezi sa prikupljanjem i validacijom podataka. Tada su učesnicima predstavljene i poboljšane verzije dokumenata za prikupljanje podataka.

Drugi deo treninga se sastojao iz dve posete FADN poljoprivrednim gazdinstvima gde je obavljena provera procesa prikupljanja podataka za 2014.godinu. Neka relevantna pitanja i izazovi sa kojima su se suočavali poljoprivrednici tokom beleženja podataka su predstavljeni članovima NKG i FADN tima. Odgovori su pronađeni na sva pitanja što je učinilo poljoprivredne proizvođače zadovoljnim.