Obuka na terenu u Jagodini

Dana 16.12.2014. godine održana je terenska obuka u Jagodini za poljoprivredne savetodavce iz poljoprivredne savetodavne službe. Među učesnicima su bili i Robert Radišić (IPN), Milan Rakić (MPZŽS) i Bojan Anđelić iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

  • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
  • Prikupljanje podataka za 2014. godinu
  • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Na početku obuke plan rada je detaljno predstavljen direktoru PSSS Jagodina gđi Jasmini Filipović. Nakon toga savetodavci su podelili sa nama svoja iskustva sa gazdinstava tokom prezentovanja povratne informacije kao i svoje zaključke sa ovih sastanaka. Većina vlasnika gazdinstava nije pokazala veliko interesovanje za razultate poslovanja koja su im bila predstavljena. Ipak, neki od njih su bili prijatno iznenađeni strukturom ovog izveštaja.

Savetodavci imaju dobru sardnju sa njihovim FADN gazdinstvima, tako da će sva gazdinstva ostati u FADN sistemu. FADN savetodavci iz PSSS Jagodine su već identifikovali šest novih gadzinstava. Ova gazdinstva su proverena uz pomoć kalkulatora za tipologiju i na osvnou ove provere svih šest gazdinstava odgovaraju po tipu i veličini onome što je zahtevano.

U daljem radu predstavljen je FADN program za unos podataka za 2014. Proces pirkupljanja ovih podataka je u toku i odvija se bez većih poteškoća.