TAIEX radionica Poboljšanje prikupljanja podataka i Korišćenje računovodstvenih podataka sa poljoprivrednih gazdinstava (FADN)

U Beogradu 15. i 16. septembra 2016. godine održana je TAIEX radionica sa temom:  „Poboljšanje prikupljanja podataka i Korišćenje računovodstvenih podataka sa poljoprivrednih gazdinstava (FADN).Na dvodnevnoj radionici su prisustvovali predstavnici svih uključenih institicija u FADN sistem Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Republički zavod za statistiku, naučno-obrazovne ustanove i instituti u oblasti poljoprivrede.   Veoma važno za proces prikupljanja podataka je učešće  FADN koordinatora koji predstavljaju  33 savetodavne službe na teritoriji cele Republike Srbije. 

Agenda_ Srb

Agenda_62009 – Eng 

Cilj radionice bio je kako poboljšati proces prikupljanja podataka za sistem poljoprivrednih računovodstvenih podataka (FADN), kako unaprediti kvalitet podataka sa poljoprivrednih gazdinstava, kao i upoteba njihovih analiza i objavljivanje rezultata.

Na radionici su predavači bili predstavnici iz FADN Agencija Evropske Unije iz Mađarske, Italije, Češke, Slovenije i Hrvatske, koji su pojasnili najznačajnije teme za trenutni FADN sistem Republike Srbije: 

  • Uvođenje sistema kontrole kvaliteta podataka, jer je važno da se kontinuirano poboljšava kvalitet prikupljenih podatka i osigura napredak u procedurama;
  • Objavljivanje rezultata za različite korisnike (poljoprivrednike, poljoprivredne savetodavne službe, naučno–obrazovne ustanove, fakultete I istraživačke organizacije; i
  • Objavljivanje FADN podataka od nacionalnih institucija  kao i dostavljanje podataka za DG AGRI ( Direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj).

 Data quality Cor

Day1_Communicaion_data_collection_verification_KJelakovic

Day2_National_experiences_new_info_needs_KJelakovic

FADN in RDP monitoring and evaluation

thumbnail of Spec.principles_to_FADN_data_EC_level_procedure_in_RICA1_ZH_62009 thumbnail of PPT_1_Marongiu_2thumbnail of PPT_2_Marongiu