Month: januar 2015

Obuka na terenu u Smederevu

Dana 21. januara 2015. FADN projektna kancelarija organizovala je sastanak za članove Nacionalne koordinacione grupe, savetodavci iz Poljoprivredne stručne službe u Smederevu i dva poljoprivredna proizvođača iz te oblasti. Članovi Nacionalne koordinacione grupe koji su učestvovali u obuci bili su: Mirjana Bojčevski iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nataša Stanković i Gordana Ćalić iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Rober Radišić iz Instituta za primenu nauke u Poljoprivreda. Savetodavci koji su učestvovali na sastanku su bili  Zoran Nedeljković i Goran Pavlović. Predstavnici FADN kancelarije bili su: Mirjana Mijailović i Vladimir Jovanović.

Glavne teme obuke su bile:

  • Proces prikupljanja podataka za 2014. godinu –česti problemi i greške
  • Dokumenta važna za proces prikupljanja podataka
  • Proces validacije podataka
  • Učešće poljoprivredih proizvođača
  • Proces beleženja podataka- izazovi, problemi, greške

Prvi deo obuke je održan u prostorijama savetodavne službe Smederevo, gde su članovima NKG i savetodavcima predstavljena glavna pitanja u vezi sa prikupljanjem i validacijom podataka. Tada su učesnicima predstavljene i poboljšane verzije dokumenata za prikupljanje podataka.

Drugi deo treninga se sastojao iz dve posete FADN poljoprivrednim gazdinstvima gde je obavljena provera procesa prikupljanja podataka za 2014.godinu. Neka relevantna pitanja i izazovi sa kojima su se suočavali poljoprivrednici tokom beleženja podataka su predstavljeni članovima NKG i FADN tima. Odgovori su pronađeni na sva pitanja što je učinilo poljoprivredne proizvođače zadovoljnim.

Obuka na terenu u Novom Sadu

Dana 15.01.2015. godine održana je terenska obuka u Novom Sadu  u cilju pripreme novog savetodavca iz savetodavne poljoprivredne službe  u Sremskoj Mitrovici za proces prikupljanja podataka.

Predstavnici FADN tima bili su: Nataša Stanković i Gordana Ćalić iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine;  Mirjana Mijailović i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

  • FADN koncept u EU i Srbiji
  • Proces prikupljanja podataka
  • Dokumenta važna za proces prikupljanja podataka

Nakon predstavljanja FADN koncepta, glavne karakteristike procesa prikupljanja podataka su predstavljeni od strane predstavnika Pokrajinskog sekretarijata i FADN projektnog tima. Nakon toga, treneri su , zajedno sa novim savetodavcem, prošli kroz dokumenta za prikupljanje podataka gde je detaljno objašnjeno kako ih treba koristiti. Proces prikupljanja podataka je simuliran kroz primere koje je pripremila ekipa FADN projekta.