Month: decembar 2014

Obuka na terenu u Požarevcu

U Požarevcu  je 17. decembra 2014.godine organizovana terenska obuka sa savetodavcima iz poljoprivredne savetodavne službe. Obuku su održali Ana Kovačević iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i  Mirjana Mijailović iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme koje su bile obrađene su:

 • povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • prikupljanje podataka za 2014. godinu u
 • unapređenje softvera u 2014. godini
 • pronalaženje novih gazdinstava

Savetodavci iz PSSS Požarevac su dostavili povratne informacije poljoprivrednim proizvođačima. Svi poljopribredni proizvođači su bili zainteresovani za rezultate sa svojih gazdinstava i žele da ostanu u FADN sistemu.

Nakon detaljnog prezentovanja individualnih rezultata većina poljoprivrednika se složila  da najveći broj pokazatelja u izveštaju  predstavlja stvarno stanje na njihovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Poboljšani softver za 2014.godinu je predstavljen savetodavcima i naišao je na pozitivne reakcije.

Obuka na terenu u Jagodini

Dana 16.12.2014. godine održana je terenska obuka u Jagodini za poljoprivredne savetodavce iz poljoprivredne savetodavne službe. Među učesnicima su bili i Robert Radišić (IPN), Milan Rakić (MPZŽS) i Bojan Anđelić iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

 • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • Prikupljanje podataka za 2014. godinu
 • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Na početku obuke plan rada je detaljno predstavljen direktoru PSSS Jagodina gđi Jasmini Filipović. Nakon toga savetodavci su podelili sa nama svoja iskustva sa gazdinstava tokom prezentovanja povratne informacije kao i svoje zaključke sa ovih sastanaka. Većina vlasnika gazdinstava nije pokazala veliko interesovanje za razultate poslovanja koja su im bila predstavljena. Ipak, neki od njih su bili prijatno iznenađeni strukturom ovog izveštaja.

Savetodavci imaju dobru sardnju sa njihovim FADN gazdinstvima, tako da će sva gazdinstva ostati u FADN sistemu. FADN savetodavci iz PSSS Jagodine su već identifikovali šest novih gadzinstava. Ova gazdinstva su proverena uz pomoć kalkulatora za tipologiju i na osvnou ove provere svih šest gazdinstava odgovaraju po tipu i veličini onome što je zahtevano.

U daljem radu predstavljen je FADN program za unos podataka za 2014. Proces pirkupljanja ovih podataka je u toku i odvija se bez većih poteškoća.

Obuka na terenu u Valjevu

U Valjevu  je 10. decembra 2014.godine  oragnizovana terenska obuka sa četvoro savetodavaca iz poljoprivredne savetodavne službe u Valjevu. Obuku su održali Ana Kovačević iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i  Mirjana Nevoljica iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme koje su bile obrađene su:

 • povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • prikupljanje podataka za 2014. godinu
 • unapređenje softvera u 2014. godini.

Posećeni poljoprivrednici su bili zainteresovani za rezultate sa svojih gazdinstava i žele da ostanu u FADN sistemu.

Zaključak sa sastanaka sa poljoprivrednicima je da većina pokazatelja u izveštaju  predstavljaju stvarno stanje na poljoprivrednim gazdinstvima.

Unapređen softver je predstavljen savetodavcima i naišao je na pozitivne reakcije.

Obuka na terenu u Šapcu

Dana 09.12.2014. godine održana je terenska obuka u Šapcu  za poljoprivredne savetodavce iz poljoprivrednih savetodavnih službi iz Šapca i Loznice. Obuku su održali Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nikola Ljiljanić iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Mirjana Nevoljica iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

 • Dostavljanje i objašnjenje povratne informacije poljoprivrednim proizvođačima
 • Proces prikupljanja podataka za 2014. godinu
 • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Savetodavci su diskutovali o dostavljanju rezultata poslovanja njihovih  FADN poljoprivrednih gazdinstava. Svi pripremljeni izveštaji za poljoprivredne proizvođače su podeljeni poljoprivrednicima u Šapcu i Loznici. Sa većinom poljoprivrednih proizvođača je dogovoreno da detaljnije pregledaju rezultate i o njima prodiskutuju sa savetodavcima tokom sledeće posete-prikupljanje podataka za zatvaranje 2014.godine.

Svi poljoprivredni proizvođači su pokazali interesovanje za rezultate sa svojih gazdinstava i za nastavak učešća u FADN sistemu.

Reakcije na unapređeni softver su bile pozitivne.

Beleženje podataka za 2014. godinu se odvija bez većih problema, a poljoprivredni proizvođači beleže podatke uz pomoć savetodavaca