Month: oktobar 2014

Terenska obuka u Novom Sadu

Dana 23.10.2014.godine u Novom Sadu održana je obuka na terenu. Među učesnicima su bili Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Julkica Simić i Gordana Ćalić iz Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Tokom obuke obrađene su sledeće teme:

 • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • Proces prikupljanja podataka za 2014.godinu
 • Unapređenje softvera za 2014.godinu

Svi prisutni savetodavci posetili su bar jedno FADN poljoprivredno gazdinstvo i dostavili rezultate poslovanja poljoprivrednim proizvođačima.

Predstavljeni rezultati uglavnom deluju realistično poljoprivrednim proizvođačima i savetodavcima.

Savetodavci su u toku sastanka dali preporuke za unapređenje organizacije FADN sistema.

Unapređeni softver je prezentovan u testnom okruženju.

Savetodavci su upoznati sa glavnim promenama u softveru i pokazali su veliko interesovanje za sistem poruka koji je implementiran.

Terenska obuka u Nišu

Terenska obuka u Nišu održana je 22.10.2014. godine. Obuka je organizovana za FADN savetodavce iz poljoprivrednih savetodavnih službi iz Niša i Prokuplja. Organizacija obuke i agenda usvojeni su od strane Nacionalne koordinacione grupe, a obuhvaćene su sledeće teme:

 • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • Prikupljanje podataka za 2014. godinu
 • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Većina poljoprivrednih proizvođača je bila zainteresovana za rezultate sa svojih gazdinstava, kao i da ostanu u FADN sistemu.

Savetodavci su demonstrirali visok nivo razumevanja predstavljenih pokazatelja u rezultatima poslovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Savetodavci su bili zainteresovani za promene u softveru za 2014. godinu i pokazali zadovoljstvo ovim promenama.

Terenska obuka u Leskovcu

U Leskovcu je 21.10.2014.godine održana je obuka na terenu. Obuku su održali Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Poljoprivredni savetodavci iz Vranja i Leskovca su prisustvovali sastanku čija je agenda dogovorena sa Nacionalnom koordinacionom grupom, a obrađene su iste teme kao prethodne nedelje.

Učesnici su diskutovali o rezultatima poslovanja poljoprivrednih gazdinstava i tome kako su poljoprivrenici prihvatili povratnu informaciju o rezultatima svojih gazdinstava. Sve nejasnoće su razjašnjene, a data su i neka dodatna objašnjenja.

Savetodavci iz Vranja nisu bili u mogućnosti da obiđu gazdinstva koja prate zbog ozbiljnih finansijskih problema. Ovo bi moglo da se odrazi na buduće FADN aktivnosti u ovoj službi.

Poljoprivredni proizvođači deluju zadovoljno saradnjom sa savetodavcima. Takođe, poljoprivrednici su pokazali interesovanje za rezultate svojih gazdinstava i ostanak u FADN sistemu.

Savetodavci su zadovoljni unapređenjima softvera.

Terenska obuka u Negotinu

U Negotinu je 15. oktobra oragnizovana terenska obuke. Dvojica savetodavaca iz poljoprivredne savetodavne službe u Negotinu su prisustvovala sastanku. Trening su održali Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme koje su bile obrađene su:

 • povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • prikupljanje podataka za 2014. godinu u
 • unapređenje softvera u 2014. godini.

Unapređen softver je predstavljen savetodavcima i naišao je na pozitivne reakcije.

Savetodavna služba u Negotinu i poljoprivredni proizvođači u ovom kraju suočavaju se sa brojnim problemima zbog poplava. Poljoprivrednici su bili zainteresovani za rezultate sa svojih gazdinstava i žele da ostanu u FADN sistemu.

Većina pokazatelja dostavljenih poljoprivrednim proizvođačima predstavljaju stvarno stanje na poljoprivrednim gazdinstvima.

Savetodavci su dali i neke vredne preporuke za unapređenje FADN sistema.

Terenska obuka u Pirotu

Dana 14.10.2014. godine održana je terenska obuka u Pirotu za poljoprivredne savetodavce iz poljoprivrednih savetodavnih službi iz Zaječara i Pirota. Među učesnicima su bili i Milan Rakić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Slavica Čolić iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Vladimir Jovanović iz FADN projektne kancelarije.

Glavne teme obuke su bile:

 • Povratna informacija za poljoprivredne proizvođače
 • Prikupljanje podataka za 2014. godinu
 • Unapređenje softvera za 2014. godinu.

Savetodavci su imali priliku za diskusiju o rezultatima poslovanja FADN poljoprivrednih gazdinstava. Svi savetodavci koji su prisustvovali obuci posetili su bar po jedno poljoprivredno gazdinstvo i odneli rezultate poljoprivrednim proizvođačima.

Savetodavci iz Zaječara su posetili sva gazdinstva koja prate. Zaključeno je da većina predstavljenih rezultata reprezentuje stvarno stanje na gazdinstvima.

Svi poljoprivredni proizvođači su pokazali interesovanje za rezultate sa svojih gazdinstava i za nastavak učešća u FADN sistemu.

Reakcije na unapređeni softver su bile pozitivne.

Beleženje podataka za 2014. godinu se odvija bez većih problema, a mnogi poljoprivredni proizvođači beleže podatke bez značajnije pomoći savetodavaca.